Ezt a bodzaszörp receptet én is évek óta megcsinálom. Most ráakadtam itt:
Többszörösen kipróbált bodza szörp recept
.. és ilyenkor eszembe jut egy versike, amit a kislányommal olvastunk még valahol, nagyon régen…
“.. bodza sípos zöld manócska tutúl, mint a szél….”
és íme a teljes versike, amit Sulyok Gizella zenepedagógus írt
BODZASÍPOS ZÖLD MANÓCSKA
Bodzabokrok illatában
Zöld manócska él,
Bodzasípot fújdogálva
Lombok közt zenél.
Jön bokázva pulyka, páva
Díszes úri nép,
Zöld manócska dallamára
Vigadozva lép.
Bodzasípos zöld manócska
Tutúl, mint a szél,
Addig-addig fújdogálja,
Míg eljön a tél.
- Hozzávalók:
- 20-30 db bodzavirág
- 4 kg kristálycukor
- 6 liter víz
- 5 egész citrom
- 10 dkg citromsav
- 1 kávéskanál natrium benzoát
5 liter vizet felforralok 3,5 kg cukorral. A maradék 0,5 kg kristálycukrot karamellizálom, majd mikor szép barnára pirult a cukor, ráöntök 1 liter vizet (vigyázz, mert fröcskölhet), majd addig forralom, míg a cukor felolvad a vízben. Mikor ez megvan, a kétféle cukros szirupot egyben is összeforralom. Mikor a cukorszirup kihűlt, beleteszem a karikára vágott citromot ( ha lehet akkor bio citromot teszek bele), a citromsavat és a nátrium benzoátot és a virágokat. A virágot nem mosom meg, hisz épp a legértékesebb alkotórészét mosnám ki belőle, viszont igyekszem tiszta, vegyszermentes helyről gyűjteni, semmiképpen nem út mellett. 4-5 napig még a fazékban tartom, érlelem, időnként megkeverem. Végül leszűröm és üvegekbe töltöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: