Mese-lapozó

Bodzaszörp és egy régi manócska…

 

20644_bodzaszorp_nEzt a bodzaszörp receptet én is évek óta megcsinálom. Most ráakadtam  itt:

Többszörösen kipróbált bodza szörp recept

.. és ilyenkor eszembe jut egy versike, amit a kislányommal olvastunk még valahol, nagyon régen…

“.. bodza sípos zöld manócska tutúl, mint a szél….” 

és íme a teljes versike, amit Sulyok Gizella zenepedagógus írt

BODZASÍPOS ZÖLD MANÓCSKA

Bodzabokrok illatában

Zöld manócska él,

Bodzasípot fújdogálva

Lombok közt zenél.

Jön bokázva pulyka, páva

Díszes úri nép,

Zöld manócska dallamára

Vigadozva lép.

Bodzasípos zöld manócska

Tutúl, mint a szél,

Addig-addig fújdogálja,

Míg eljön a tél.

 
A tuti receptet viszont ide is leírtam, nehogy elvesszen 🙂
  • Hozzávalók:
  • 20-30 db bodzavirág
  • 4 kg kristálycukor
  • 6 liter víz
  • 5 egész citrom
  • 10 dkg citromsav
  • 1 kávéskanál natrium benzoát

 5 liter vizet felforralok 3,5 kg cukorral. A maradék 0,5 kg kristálycukrot karamellizálom, majd mikor  szép barnára pirult a cukor, ráöntök 1 liter vizet (vigyázz, mert fröcskölhet), majd addig forralom, míg a cukor felolvad a vízben. Mikor ez megvan, a kétféle cukros szirupot egyben is összeforralom. Mikor a cukorszirup kihűlt, beleteszem a karikára vágott citromot ( ha lehet akkor bio citromot teszek bele), a citromsavat és a nátrium benzoátot és a virágokat. A virágot nem mosom meg, hisz épp a legértékesebb alkotórészét mosnám ki belőle, viszont igyekszem tiszta, vegyszermentes helyről gyűjteni, semmiképpen nem út mellett. 4-5 napig még a fazékban tartom, érlelem, időnként megkeverem. Végül leszűröm és üvegekbe töltöm.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!