Eper, eper – sült túrógombóc

Eper, eper, eper…. túró, túró… mi is lenne ha  kedvenc sült túrógombócommal összepárosítanám….

Ezt a sült túrógombócot már régóta készítem. A túró gombócot mindenki szereti a családban.

Sokféle recept kering a háziasszonyok körében, de én ezt a receptet azért szerettem meg, mert nem kell nagy fazékban főzni, lesni a gombócokat, hogy vajon feljön-e, szétesik-e….na és az is tetszik, hogy a végén nem kell a fazekat elmosogatni, mert amiben sütöm a gombócot, abban az asztalra is tehetem…

Egyszerű és garantáltan finom!

Hozzávalók a gombóchoz:

• 1/2 kg túró

• 10 dkg cukor

• 1 tojás

• 2 zsemle

• 1 vaníliás-cukor

• 5-6 dkg mazsola

• 1 citrom reszelt héja

• kis tej a zsemle áztatásához

Amivel leöntjük sütés előtt:

• 3 ek porcukor

• 2-3 dl tejföl

• 1 tojás

• 1 vaníliás-cukor

Tetejére zsemlemorzsa, tál kivajazásához kis vaj, porcukor.

A 2 db zsemlét tejbe áztatom, majd kinyomkodom és jól összekeverem a 1/2 kg túróval, a 10 dkg cukorral, vaníliáscukorral és az 1 egész tojással. Ha szeretjük, akkor mazsolát és citromhéjat is keverhetünk bele. Most az eper szezonban a közepébe epret fogok belenyomkodni.

Egy tűzálló tálat kivajazok és megszórom kis zsemlemorzsával. A masszából formált gombócokat belerakom a tálba, majd leöntöm a tejföl, tojás, porcukor, vaníliás cukor keverékével.  Ügyelek rá, hogy  minden gombóckára jusson az öntetből, mert  az öntet szinte kis bevonatot képez majd rajta. A tetejére szórok egy kis zsemlemorzsát és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütöm. A kész sült gombócokat cukorral és tejföllel tálalom.

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »